12 marca odbyło się spotkanie edukacyjne dla nauczycieli i rodziców dotyczące zdrowego żywienia. Prelekcja prowadzona przez wykwalifikowanego dietetyka p. Monikę Kurowską pozwoliła odbiorcom w przystępny sposób poznać zasady prawidłowego żywienia. Prelegentka swoje wypowiedzi uzupełniała atrakcyjną prezentacją multimedialną. Pani Monika zachęcała do komponowania pełnowartościowego jadłospisu dla dzieci i całej rodziny. Uczulała na to, aby nie wychodzić z domu bez śniadania. Unikać słodzonych napojów, soków, batonów, chipsów w swojej diecie, a zwiększyć spożycie wód niegazowanych, warzyw, owoców, nabiału.
Prelekcja uświadomiła, jak poważne konsekwencje mogą wynikać, z nieprawidłowego odżywiania się – otyłość, zaburzenia w koncentracji, kłopoty w nauce, różne choroby itp. Słuchacze dowiedzieli się jak ważny jest sport i aktywne spędzanie czasu. Prowadząca pokazała jak wybierać zdrowe produkty do codziennej diety. Można było dowiedzieć się w jaki sposób komponować odpowiednie posiłki oraz jak podawać zdrowe warzywa w diecie dziecka .Wielkim zaskoczeniem dla niektórych była ilość cukru w produktach, które wszyscy spożywamy na co dzień, np. w popularnych płatkach śniadaniowych lub sokach. Prelegentka przyznała również, że nie jest łatwo wprowadzić nowe składniki do diety dziecka, lecz warto zachęcać je do próbowania różnych produktów. Na koniec spotkania chętni słuchacze mogli skorzystać z indywidualnych konsultacji z dietetykiem.