Kącik kulinarny

Bananowe muffinki

Składniki:
350 g mąki
0,5 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1 cukier waniliowy
0,5 szklanki oleju
4 banany

Wykonanie:
banany pokroić w kostkę.
Do miski wsypać mąkę, cukry, proszek do pieczenia oraz dodać jako, olej
o mleko. Wymieszać mikserem.
Gdy masa będzie gotowa dodać banany i łyżką delikatnie wymieszać.
Smarujemy tłuszczem foremki.
Do nagrzanego do 170 st. Celsjusza piekarnika wkładamy babeczki i pieczemy
pół godziny.
Upieczone babeczki posypać cukrem pudrem.

Kamil Bezler kl. 4C


Rogaliki z jabłkami

Składniki:
40 dkg mąki
1 kostka margaryny
4 łyżki śmietany
5 dkg drożdży
1 jajko
ciut soli
1 jabłko
cynamon, cukier puder, cukier waniliowy

Wykonanie:
Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z częścią mąki, dodać
śmietanę, jajko i szczyptę soli.
Zagnieść ciasto. Uformować w kulę i włożyć na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość pół cm w okrąg. Kroić promieniście
na 8 trójkątów.
Na każdym trójkącie położyć cząstkę jabłka, oprószyć cynamonem i
cukrem waniliowym, zwinąć w rogalik.
Piec na złoty kolor w temperaturze 190 st. C.
SMACZNEGO!

Kamil Bezler kl. 4C


Przepis na owsiane ciasteczka dyniowe

Składniki:
-2 szklanki mąki jaglanej lub ryżowej
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki imbiru
-1/4 łyżeczki soli

-1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich

-3/4 szklanki oleju kokosowego, roztopionego
-1/2 szklanki cukru trzcinowego
-3/4 szklanki puree dyniowego

-1/2 szklanki orzechów, posiekanych
-1/2 szklanki żurawiny
(ew. inne dodatki)

Sposób wykonania:

1.Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. W dużej misce dokładnie wymieszać
wszystkie sypkie składniki poza płatkami, następnie dodać płatki i
ponownie wymieszać.

2.W małej misce dokładnie wymieszać olej, cukier oraz puree dyniowe na
gładką emulsję. Wlać mokre składniki do suchych, dokładnie
wymieszać, na koniec wsypać żurawinę oraz orzechy i wmieszać w ciasto.

3.Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi
formować ciastka i układać na blsze. Piec przez 17 – 20 minut.
Ciastka schowane w puszce wytrzymują do 10 dni.

Porady:
1.Olej kokosowy dodaje ciasteczkom chrupkości, przy zamianie nie będą
tak smaczne i konsystencja może być zbyt płynna.
2.Jeśli masa na ciasteczka wyjdzie zbyt sucha, można dodać 3-6 łyżek
mleka roślinnego.
Smacznego 😉

Magdalena Stępniak z kl. 4 C


PROSTY I SZYBKI PRZEPIS NA SAŁATKĘ WARZYWNĄ

Składniki:
1/3 sałaty lodowej
1 pomidor
½ małego ogórka
oregano
sos – 3 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, łyżeczka musztardy, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie myjemy. Pomidora i ogórka kroimy w kostkę, osuszone liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki. Składniki mieszamy w miseczce, dodajemy oregano (lub inne zioła).Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, dodajemy musztardę, doprawiamy solą i pieprzem, otrzymany sos mieszamy z warzywami.
Kinga Leszczyńska Vb


SAŁATKA GRECKA

Składniki:
5 średnich pomidorów
2 małe ogórki
1 czerwona cebula
niepełna szklanka czarnych oliwek
200-250 g sera feta
oliwa, świeże oregano, sól, pieprz, ewentualnie ocet winny
Sposób przygotowania:
Pomidory pokroić w ósemki, cebulę w talarki, ogórki w plasterki, a ser feta w kostkę. Wszystkie składniki układać naprzemiennie na talerzu, polać oliwą, posypać posiekanym oregano. Od razu podawać. Dodatkowo według uznania doprawić solą, pieprzem i skropić octem winnym.
Michalina Knop Vb

ZDROWA SAŁATKA

Składniki:
1 szklanka ryżu pełnoziarnistego
1 puszka czerwonej fasoli
1 mała puszka drobnego groszku
150g wędzonego kurczaka
1 papryka
pęczek rzodkiewek
sos – 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka majonezu, mały pęczek koperku, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jogurt naturalny łączymy z majonezem, dodajemy koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstały sos doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie studzimy. Kurczaka, paprykę i rzodkiewkę kroimy w kostkę, fasolę i groszek odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki, zalewamy wcześniej przygotowanym sosem, doprawiamy i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przeniknięcia smaków i aromatów.
Nina Derkacz Vb


SAŁATKA Z POMIDORAMI I TRUSKAWKAMI

Składniki:
500 g kolorowych pomidorów koktajlowych
200g truskawek
50 g sałaty
1 opakowanie mozarelli
1 szalotka
sos – 1-2 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1-2 łyżeczki miodu, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidory i truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki. Liście sałaty rwiemy na mniejsze części. Mozarellę osączamy i rwiemy na kawałki. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski. Składniki sosu mieszamy ze sobą, łączymy sałatkę z sosem. Dodajemy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę, doprawiamy do smaku, mieszamy ponownie i podajemy.
Kamil Kwiatek Vb


KOKTAJL „BOMBA WITAMINOWA”

Składniki:
2 garści zielonych liści szpinaku
½ szklanki wody mineralnej lub kilka kostek lodu
1 duże jabłko
1 duża gruszka
1 banan
1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Liście szpinaku płuczemy, wkładamy do kubka miksującego lub blendera, dolewamy wodę lub kostki lodu, miksujemy. Następnie dokładamy obrane ze skórki i pokrojone w mniejsze cząstki owoce, miksujemy do gładkiej konsystencji. Jeżeli koktajl jest mało słodki, dodajemy łyżkę miodu. Pijemy bezpośrednio po sporządzeniu.
Bartek Krasuski Vb


Sałatka wiosenna

Składniki:
1 kg pieczarek
3 łodygi selera naciowego
4 jajka ugotowane na twardo
1 puszka kukurydzy
sól, pieprz
natka pietruszki
Sos:
2 łyżki jogurtu typu greckiego
4 łyżki majonezu
koperek
Dekoracja:
natka pietruszki lub koperek
posiekane lub utarte białko zabarwione na fioletowo lub czerwono (naturalny barwnik)
Sposób przygotowania:
Umyte pieczarki gotować kwadrans w osolonej wodzie. Przestudzić i pokroić w kosteczkę. Odsączyć nadmiar wody. Oddzielić białka od żółtek, białka zetrzeć na tarce. Seler pokroić w kosteczkę, żółtka pokruszyć lub pokroić. Układać warstwami: pieczarki, kukurydza, białka, seler, sos, żółtka. Propozycja dekoracji: zabarwione białko ułożyć w kształcie kwiatów bzu, natkę lub koperek ułożyć na wzór liści.
Zuzanna Rosińska – klasa VIc


Sałatka z roszponką, kurczakiem i fasolką

Składniki:
40 g roszponki
200 g filetu z kurczaka
1 pomidor
10 strączków fasolki szparagowej
1-2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka oczyszczamy i kroimy na kawałki. Posypujemy przyprawą do kurczaka, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy około 5-6 minut. Fasolkę oczyszczamy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Roszponkę myjemy, osuszamy i kładziemy na talerzu. Na niej układamy cząstki pomidora oraz ugotowaną fasolkę. Oprószamy pieprzem i solą, warzywa skrapiamy oliwą z oliwek. Na koniec wykładamy usmażonego kurczaka.
Weronika Gadomska klasa VIc


Sałatka z brokułami

Składniki:
2 brokuły
2-3 piersi z kurczaka
ser feta
1 opakowania płatków migdałowych
mały jogurt naturalny
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki cukru
1-2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Brokuły obgotować, piersi pokroić w kostkę, posypać vegetą lub przyprawą do kurczaka i usmażyć. Ser feta pokroić w kostkę, migdały podsmażyć na rumiano na maśle. Wymieszać jogurt, majonez, cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek. W naczyniu układać warstwami: brokuły, ser feta, pierś z kurczaka, polać sosem. Całość posypać podsmażonymi migdałami.


Sałatka królewska

Składniki:
słoiczek selera marynowanego
3 jajka ugotowane na twardo
1 jabłko
puszka kukurydzy
5 plastrów szynki
1 por
2-3 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
Składniki pokroić w kostkę i wymieszać z majonezem.
Julia Wójcik – klasa VIc